Kinderen staan aan de voet van een nieuwe wereld. Zij creëren de maatschappij van morgen. Bij Blosse geloven we dat we samen deze nieuwe wereld kunnen maken. Wij doen dat door kinderen te inspireren om tot brede ontwikkeling te komen. Zodat het optimistische en veerkrachtige wereldburgers worden. Daar beginnen we vroeg mee. Daarom zijn we één in opvang en onderwijs.
De afdeling Huisvesting van Blosse zorgt voor het onderhoud en vernieuwen van de locaties van Blosse. De locaties hebben daarnaast natuurlijk ook hun ambitie om vernieuwend onderwijs en kwalitatief goede opvang te verzorgen. Dat vraagt soms om – rigoureuze - aanpassingen van het gebouw. Ook hier spelen de specialisten van de afdeling Huisvesting – ieder op zijn of haar eigen niveau en expertise – een belangrijke rol bij. De hoogste tijd om eens met de heren van Huisvesting te gaan zitten en te luisteren naar hun verhalen.
Een Blosse Babbel met Wilfried Brussee, hoofd afdeling Huisvesting, Rob Koning, coördinator projecten en ontwikkeling en Marco Jonkman, coördinator service en onderhoud over de kleine en grote onderhoudsprojecten die in de zomerperiode van 2024 hebben plaatsgevonden.
Ik vind het altijd verbazingwekkend hoe relaxed jullie omgaan met al die projecten. Is dat alleen maar schone schijn of is het gewoon heel goed voorbereid?
Rob: Ik denk dat jouw beide beweringen waar zijn. Sommige projecten zijn tot in detail voorbereid en andere op hoofdlijnen. Wij weten dat we de eerste en de laatste week van de zomervakantie geen vakantie kunnen nemen, maar dat we de middelste vier weken met een gerust hart even weg kunnen gaan. De Zevensprong was wel een uniek project deze zomer, hier ben ik de laatste week de hele week op locatie geweest, dat was hier wel echt nodig, maar geeft vervolgens ook rust. Want uiteindelijk gaat het om één ding, dat die kinderen weer onderwijs kunnen krijgen op de eerste schooldag na de vakantie.
Er hing een indrukwekkend schema bij jullie op de deur met het overzicht van alle locaties en bijbehorende werkzaamheden. Hoeveel locaties zijn onder handen genomen deze zomer?
Marco: Als ik het zo bij elkaar optel, ging het om 18 locaties. En dat ging van groot naar klein hoor, van kleine herstelwerkzaamheden tot grote projecten. Ik heb aan 40 meewerkende partijen een sleutel uitgereikt, zodat ze aan de slag konden gaan.
Maar goed, jullie bedenken dit niet allemaal op een vrijdagnamiddag in het voorjaar. Hier ligt een meerjarenonderhoudsplan aan ten grondslag. Hoe gaat zoiets in zijn werk?
Wilfried: We hebben altijd een aantal thema’s waar we elk jaar aan werken. We willen verduurzamen, verbeteren, vernieuwen en innoveren. Bij verduurzamen kun je dan denken aan het plaatsen van zonnepanelen en isoleren van gebouwen etc. Daarnaast moeten beveiligingssystemen up-to-date blijven of zijn er nieuwe eisen op het gebied van veiligheid van kinderen, dat zijn dan verbeteringen die je doorvoert. Bij vernieuwingen kun je denken aan het vernieuwen van vloeren, verlichting, goten, schilderwerk en straatwerk. Dit is allemaal opgenomen in het meerjarenonderhoudsplan waar Marco verantwoordelijk voor is. En als laatste heb je dan te maken met investeringen die voortkomen uit de wensen van de gebruikers. Die liggen vaak op het gebied van de vernieuwingen in kindontwikkeling, in nieuwe inzichten voor opvang en onderwijs. Hier hebben we de laatste twee jaar structuur in aangebracht. We kunnen niet op alle locaties tegelijk leerpleinen realiseren. Dat moet je echt plannen, op financieel vlak natuurlijk en ook qua personele inzet.
En dan vergeet ik bijna nog de grote projecten die vanuit de gemeenten aangejaagd worden, zoals de al eerder genoemde Zevensprong. Dit betreft een SUVIS project (Specifieke Uitkering Verbetering Installatie en Scholen), dit is een subsidie voor ventilatieverbetering. Deze subsidie maakt een grote verduurzamingsslag mogelijk voor schoollocaties, waarbij de overheid, de gemeente en het schoolbestuur ieder een derde van de investeringslast dragen. Veel van dit soort projecten zijn gekoppeld aan het IHP (het integraalhuisvestingsplan).
En dan werken jullie deze periode ook hard aan de tweede fase van de nieuwbouw voor kindcentrum De Nieuwe Draai.
Rob: Ja, dat loopt lekker op schema. Ik vind het echt knap hoe weerbaar het team is dat op De Nieuwe Draai werkt. Want het is nu één open ruimte en er wordt gebouwd! Het geeft zoveel overlast in geluid, stof en troep. Eén kinderopvanggroep is tijdelijk verhuisd naar een Blosse locatie in de buurt. Het gaf teveel overlast voor die kleine kinderen. Als alles volgens planning verloopt, komt die groep begin november weer terug naar De Nieuwe Draai.
Marco nu zei jij eerder, ik heb 40 sleutels uitgegeven aan partners die voor ons aan de slag zijn gegaan in deze zomerperiode. Dan moet je je partners toch ook wel kunnen vertrouwen als je zoiets doet.
Marco: Ja dat is zeker waar. Natuurlijk heb je een goede werkverhouding met je relaties, dat is essentieel denk ik. De meeste partijen zijn partners die al jaren voor ons werken en zij willen die duurzame relatie niet beschamen.
Kijken jullie ook naar de lokale betrokkenheid van partijen? Onze Raad van Toezicht is erg geïnteresseerd in Return on Investment. Het zou natuurlijk wel heel erg leuk zijn als de ouders van onze eigen kinderen op de locaties de leveranciers zijn van ons schilderwerk bijvoorbeeld.
Rob: voor de wat kleinere klussen kiezen we bij voorkeur voor lokale ondernemers. Voor de grotere projecten moeten we gewoon aan de aanbestedingsregels voldoen. We proberen daarbij nog steeds wel regionale bedrijven te benaderen, maar hebben we niet altijd invloed op de uitkomst van zo’n gunningsproces.
Wilfried: precies, bij de schoonmaakaanbesteding onlangs, waar toch een gigantisch bedrag mee gemoeid is, hebben we vooral gekeken naar lokale partijen die ook makkelijk kunnen leveren.
Marco: ik merk zeker die verbinding als de uitvoerende partij kinderen op de locatie heeft of uit het dorp komt, dat zij dan vaak bereid zijn om een stapje harder te doen. Het is hun eer te na om dan een steekje te laten vallen.
Nou dan zijn er heel veel klussen uitgevoerd deze zomer, nieuwe goten, nieuwe vloerbedekking, nieuwe luchtbehandelingssystemen. Maar wat merken de kinderen daar nu van in de groep?
Marco: nou een mooi voorbeeld om hierbij te geven is Het Kleurenorkest in Limmen. Deze zomer is het binnenschilderwerk aangepakt en is dit kindcentrum opgefrist met kleuren meer passend bij deze tijd. Je merkt gewoon dat dat een heel andere sfeer geeft in de locatie. Heel anders dan de kleuren uit de jaren 80, 90, toen de harde primaire kleuren in de mode waren. Je merkt het ook aan de teamleden, die geven aan veel meer rust te ervaren en dat het voor hen prettig werken is. En daar hebben de kinderen natuurlijk ook veel profijt van.
Rob: en we proberen altijd wel de combinatie te maken. Bepaalde investeringen zijn zo groot, dat duurt echt jaren voordat je dat terugverdiend hebt, als dat al lukt. Maar willen ook graag onze duurzaamheidsambitie halen, omdat de wetgeving het oplegt en omdat het ook de comfortbeleving verhoogt.
Wilfried: en dat laatste is dan natuurlijk voor het onderwijs en opvang heel fijn. Want als er een comfortabele omgeving is, worden de leerprestaties ook beter. Als je met z’n allen met 32 graden zit te zweten, dan kun je wel nagaan dat het rendement van je onderwijs nihil is. En sommige investeringen zijn nu eenmaal niet in geld uit te drukken.
In hoeverre proberen jullie de collega’s op de groep te ontzorgen bij dit soort projecten? Veel wordt in de zomerperiode gepland. En je zou dan kunnen zeggen: het project is opgeleverd, ik ben klaar, maar jullie doen ook nog aan schoonmaak en terugverhuizen.
Wilfried: ja we willen de locaties daar echt wel in begeleiden. Het begint al met ‘waar laat ik de kinderen?’. We willen echt dat er zo min mogelijk overlast is. En willen het ook opleveren in de staat zoals ze eruit gegaan zijn. En de ene keer lukt dat beter dan de andere keer.
Marco: het hangt een beetje af van de schaalgrootte van het werk. Als je echt zoals bij de Pater Jan Smit alles aanpakt, dan schakelen we een verhuisbedrijf in en zorgen we voor tijdelijke opslag van meubilair. Maar als het alleen een schilderklus is in het lokaal, dan bespreek je met het team, joh, zet alles in het midden, afdekfolie eroverheen en de schilder kan z’n ding doen. En dan staat de servicedienst klaar om de plankjes en gordijnen weer op te hangen, digiborden weer aan te sluiten en is een lokaal ook best snel weer op orde. We proberen eigenlijk altijd zoveel mogelijk te ontzorgen en ik denk dat het ons doorgaans aardig lukt.
Wilfried: en we proberen ook werkzaamheden te combineren. Op De Zevensprong lag er ook nog een aantal wensen, die we meteen – nu de boel toch overhoop lag - hebben meegenomen.
Waar zijn jullie nu het meest trots op in de projecten van de afgelopen zomer?
Marco: als ik het nog mag zeggen was mijn mooiste project het binnen schilderwerk op Het Kleurenorkest. Het is mooi om te merken dat het team blij is hoe het is opgeknapt en wat dat doet met de sfeer. In 2021 hebben we daar het binnenklimaat aangepakt, vorig jaar zijn de vloeren gedaan en nu het schilderwerk, dus het oogt nu helemaal áf en dat is fijn.
Maar om ook nog een klein voorbeeldje te noemen: op Radboud Kindcentrum in Heiloo hebben we dit jaar een aantal lokalen en alle verkeersruimten voorzien van marmoleumvloeren. En de wens van het team was om de stalen trap aan te pakken. Deze trap gaf qua geluid en vuil veel overlast. Deze trap hebben we nu helemaal dicht gemaakt en voorzien van speciale bekleding. Het team is heel blij dat het minder overlast geeft qua geluid en vuil en het ziet er ook een stuk netter uit.
Wilfried: voor mij was dat het project De Zevensprong. Dat was ongeveer een onmogelijk project, we hebben er zo lang over gesproken met de gemeente in de voorbereiding, maar de einddatum verandert niet. Dus de tijd waarin het uitgevoerd moest worden, werd korter en korter. We moesten veel improviseren en bijsturen, maar het is wel voor elkaar gekomen! Ik bedoel, ik ben trots op alle projecten, maar dit was er wel eentje van de buitencategorie.
En als je dan kijkt hoe de directeur ook de buurt bij dit project heeft betrokken, helemaal passend bij de community gedachte van Blosse, dat is wel erg leuk om te zien. Een aantal buren is verantwoordelijk gemaakt voor het dagelijks sluiten van de hekken en hield een extra oogje in het zeil in geval van onraad. Mooi om zo samen verantwoordelijk te zijn voor de voorzieningen in de buurt en voor de kinderen.
Rob: Soms geeft het natuurlijk best wel overlast voor bewoners, dat is ook gewoon zo, maar je probeert dat tot een minimum te beperken, maar dat dat lukt zeker niet altijd. En wat ook erg meespeelt is dat de locaties tegenwoordig 52 weken per jaar in gebruik zijn. Vroeger kon je in de zomervakantie wat vrijer je gang gaan, maar nu gaat het het hele jaar door. Het onderbrengen van kinderopvang groepen is een mega-uitdaging.
Marco: Het gaat ook gewoon om heel kleine, kwetsbare kinderen natuurlijk. En dan gecombineerd met ingrijpende werkzaamheden, dan ben je bijna genoodzaakt om deze kinderen op een andere locatie op te vangen. Wat natuurlijk weer ongemak voor de ouders met zich meebrengt. Maar je wilt toch het beste doen voor die kleintjes, rekening houden met de behoefte aan regelmaat die ze hebben, de slaapjes en de vaste gezichten op de groep. Daar kun je niet met een klopboor naast gaan staan.
Is er verder nog iets wat jullie graag willen vertellen?
Marco: ja we kunnen natuurlijk nog wel even doorgaan! Over De Boomladder in Heerhugowaard waar negen lokalen zijn voorzien van nieuwe vloerbedekking. Over De Hoge Akker waar het buitenschilderwerk is aangepakt.
Wilfried: En dan hebben we het ontvangstgebied in het servicebureau ook een flinke make-over gegeven. De ruimte is veel functioneler ingedeeld en heeft nu een uitstraling die aantrekkelijk is om even neer te strijken en wat te werken of te overleggen. Het is het hele uitnodigende en inspirerende ruimte geworden.
En als laatste dan een groot dankwoord aan de teams op locatie. Het valt af en toe niet mee als die ‘mannen van huisvesting’ de heleboel overhoop trekken. Het brengt een hoop ongemak met zich mee. Maar als Blosse willen we het goed doen voor de kinderen en onze medewerkers. We zijn vooruitstrevend en gaan voor kwaliteit. Soms denken de teams wel eens ‘is dit nu helemaal nodig?’ maar als het dan klaar is, is het toch fijn dat je schone, frisse, ruimte hebt, met goedwerkend materiaal. De basis moet op orde zijn.
Als Blosse willen we dat onze professionals werken in een prettige omgeving, dat ze trots zijn op hun werk en hun werkomgeving en dat ze dat ook uitstralen. En ik geloof er ook in dat dat uiteindelijk ook weer in je personeelswerving ten goede komt. Dus dat je dat collega’s zeggen, ja, bij Blosse is het gewoon voor elkaar.