Renée Snoek (46) is HRM adviseur op het servicebureau. Renée werkte als medewerker personeelszaken bij Stichting Kinderopvang Harenkarspel. Deze stichting is op 1 januari 2018 gefuseerd met Blosse. In januari 2019 is Renée gestart op het servicebureau van Blosse. Renée heeft na het behalen van haar VWO diploma, HBO Personeel en Arbeid gestudeerd. Renée startte haar carrière bij een zorgorganisatie en heeft daarna een bewuste overstap gemaakt naar het bedrijfsleven om het stempel van ‘iemand uit de softe sector’ te voorkomen. Toen de kinderen kwamen is zij toch weer in de gezondheidssector gaan werken en er volgens in de welzijnssector bij Stichting Kinderopvang Harenkarspel in Tuitjenhorn. En nu dus op het servicebureau bij Blosse.
Renée, Blosse heeft als slogan ‘Samen op zoek naar de twinkeling’. Waar gaan jouw ogen van twinkelen?
Mijn ogen gaan twinkelen van samenwerking. Stichting Kinderopvang Harenkarspel was een kleine stichting en daar werkten we ook echt heel nauw samen. Toen ik op het servicebureau van Blosse kwam werken, zag ik die samenwerking helemaal niet. Het was kort na de fusie, de afdelingen moesten echt nog samengevoegd worden. Ik heb toen vaak gedacht: er is zoveel meer mogelijk! Ik heb toen wel heel erg getwijfeld om hier te blijven werken. Maar ik zag wel in dat dat de organisatie het nodig had dat er samengewerkt werd. Ik ben blij dat ik heb doorgezet. Als ik nu om mij heen kijk en zie hoe de ontwikkelingen opgepakt worden samen, daar gaan mijn ogen wel van twinkelen. Dat medewerkers happy zijn op hun werkplek, is natuurlijk ook mijn taak als HRM adviseur. Ik geef ondersteuning aan processen om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Ik vind het heel mooi om te zien da er nu een HRM afdeling staat, die er is voor alle collega’s van Blosse, opvang en onderwijs. Daar gaan mijn ogen van twinkelen!
Waar put jij inspiratie uit?
Uit het gevoel dat je er echt voor medewerkers kunt zijn. Als ik merk dat collega’s het prettig vinden dat ik hen help en bijsta, daar put ik echt inspiratie uit. Daar ben je tenslotte HRM adviseur voor.
Ik haal ook inspiratie uit mijn paarden en het buiten zijn. Je kunt zoveel leren van paarden, dat is voor mij zoveel meer dan ‘een rondje op de rug van een paard zitten’. Ik heb een hengst en wij hebben in het begin echt wel moeite gehad om elkaar te vertrouwen. Hij sloot zich heel erg voor mij af. Ik kon niets met hem, als ik op zijn rug zat bleef hij stil staan en deed niets meer voor mij. Dan moet je heel kritisch naar jezelf kijken: ‘wat doe ik verkeerd?’. Het is een heel proces geweest. Nu hebben we een goede band en gaat het goed. Daar leer ik enorm veel van. Paarden worden ook vaak gebruikt in coachingstrajecten voorleidinggevenden. Je ziet managers dan worstelen en denken dat ze het goede doen, maar zo’n paard ziet dat dan heel anders. De manager legt dan misschien toch teveel druk en dwang op, terwijl zij dat zelf niet zo ervaren. Daar kun je paralellen trekken met het leidinggeven aan mensen. Daar leer ik heel veel van. Als ik over paarden begin, binnen mijn ogen meteen te twinkelen.
Waarmee kun jij in jouw werk het verschil maken?
Als HRM adviseur kan ik leidinggevenden en medewerkers ondersteunen en adviseren op het gebied van personeelsaangelegenheden. Dit kan zijn op het gebied van beleidsontwikkeling of bij meer beheersmatige taken, bijvoorbeeld bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers. De HRM-adviseur kan ondersteunen in gespreksvoering als een medewerker en de leidinggevenden er niet samen uit komen. Je probeert daarbij altijd mensen bij elkaar te brengen, maar soms moet je toegeven dat het niet meer gaat lukken en ga je op zoek naar een andere locatie voor deze collega.
Als iemand nog twijfelt om in de opvang of onderwijs te gaan werken, wat zou jij tegen diegene willen zeggen?
Kom praten met ons! Of je nu al bij Blosse werkt of niet, we zitten voor je klaar. Er zijn bijvoorbeeld pedagogisch medewerkers die beginnen te twijfelen aan hun werk in de kinderopvang. We bespreken dan met elkaar of het werken in het onderwijs iets voor diegene zou kunnen zijn. Misschien biedt de ontwikkelingsgerichte begeleiding meer voldoening.
Ik denk dat als we de combinatie met de onderwijsassistent maken waarbij je ‘s ochtends als onderwijsassistent werkt en ’s middags op de buitenschoolse opvang, dat je dan een hele mooie doelgroep binnenhaalt die heel veel voor de organisatie kan betekenen.